Livsspelet

Historik

Röstdialog

Tidigt i livet kom jag i kontakt med begreppet “delpersonligheter”. Det förekommer inom psykologin men hanteras på ett konkret och jordnära sätt i metoden Röstdialog. Jag snubblade över en bok av Hal och Sidra Stoner som heter Omfamna ditt inre (Embrace your selves). Jag blev biten av konceptet, som gick ut på att hitta och utforska olika delar av psyket; delpersonligheter.

Datorspel

När mina barn växte upp spelade de dator- och TV-spel. Ofta var det så kallade rollspel, med en huvudperson som möter utmaningar och utvecklar olika förmågor i takt med att utmaningarna blir svårare. Spelen försiggick på olika nivåer; banor. I slutet av varje bana kom en särskilt svår utmaning i form av en “boss”. Om man inte klarade av bossen fick man göra om banan. Om man besegrade den, blev belöningen en ny bana – plus ökad erfarenhet och nya utmaningar i stället för de gamla vanliga.

Jag tyckte att datorspelen var som en metafor för livet självt. Och jag kände att detta synsätt lade grunden till en positiv och kreativ livssyn, där var och en kan vara hjälten i sitt eget liv och se utmaningar som en väg till utveckling och äventyr.

Kommunikation

När jag började arbeta i Kriminalvården var det först som kriminalvårdare på häkte. Där hände en fantastisk sak. Jag fick många tillfällen till “direktkommunikation här och nu” med olika typer av människor, varav några inte alls var polerade och väluppfostrade. Här lärde jag mig att känna in var den andre befann sig och hur jag skulle bemöta personen för att situationen skulle utvecklas så konstruktivt som möjligt. Allt inom ramen för yrkesrollen och säkerhetsreglerna. (Obs, ett personligt och inkännande bemötande behöver INTE gå emot yrkesroll och säkerhet! Det kan vara tvärtom.)

Motiverande samtal

Det andra fantastiska som hände i Kriminalvården var Motivational Interviewing (MI); en samtalsmetod som var väl utforskad och bland annat användes inom missbruks- och sjukvård. Och nu också inom Kriminalvården. Det som var så spännande med den var att upphovsmännen hade utforskat hur människor faktiskt fungerar i förändringsprocesser. Oavsett hur man vill att de ska fungera. Och det som fungerar är total respekt för den andres självbestämmande, självbild, eget ansvar och egna resurser.

Människosynen i MI inte bara bländade mig. Den visade sig också fungera i förändringsprocesser på ett nästan övernaturligt sätt. Och för att bli bättre på MI var jag tvungen att se vilka sidor hos mig som stod i vägen för total respekt, och hitta sätt att minska deras inflytande. Personlig utveckling blev ett medel för att bli bättre på motivationssamtal.

Bitarna föll på plats

Dessa grundstenar föll till slut på plats och jag började använda Livsspelet som ett tillägg till MI. MI kan bidra till att klienten hittar sin motivation och lust att förändra, och Livsspelet hjälper klienten att förstå vilka delar i psyket som sätter sig på tvären när planer ska förverkligas. Genom att lära känna sig själv, sina önskningar och verkliga behov och sina ibland motsägelsefulla drivkrafter, kunde de på ett lekfullt sätt kartlägga sitt förflutna, sitt nu och sina alternativa framtider. Att jag själv gick samma väg stärkte en samhörighet mellan “resenärer”, vi som ser tillvaron som en resa.

Vi utförde samtalen med hjälp av papper och penna och en spelpjäs som symboliserade klienten själv. Vi ritade delpersonligheter, livslinjer, banor, drömmar och mål. Vi identifierade utmaningar, styrkor och svagheter och skillnader mellan nu-läget och det önskade läget – för att locka fram motivation och kraft att våga ta itu med förändringsresor. Och varje resa var som en ny bana.

Livsspelet online

Men hur överför man en samtalsmetod till något som människor ska kunna göra själva, online? Utan en samtalspartner att bolla tankar och känslor med, utan någon som ställer frågor och får en att tänka till och svara?

Det kanske inte går.

Men det kan bli bra ändå, och kanske ännu bättre på vissa sätt. Genom att pröva olika sätt att spela Livsspelet online kan vi utforska vad som fungerar bra och mindre bra. Vi kan utveckla strategier och pröva dem, som man gör på en förändringsresa.

Detta är bara ännu en resa.