Om mig

Jag är

Cecilia

von Melen


Jag har sysslat med olika saker i livet och samlat kunskaper, erfarenheter och visioner.


Nu vill jag samarbeta med andra i större skala för att dela kunskaper och erfarenheter och  sprida resultaten för att: Göra världen bättre.

(Går det? Jag vet inte. Men jag mår bättre av att försöka, än av att låta bli.)


Att göra världen bättre är att vara omsorgsfull med människor, djur och natur och att sprida tillgångar så att alla får ta del av dem. Likaså är det viktigt att människor får dela med sig av sina resurser och fylla funktioner på olika sätt.


Efter mångårigt arbete med motivationssamtal med intagna i Kriminalvården vet jag att alla har något att ge. Och att alla mår bra av att göra något som kommer andra till del. Det är inte naivt eller romantiskt. Det är "på sanning". Det är roligt.


Kan man påverka världen? Vi gör det varje dag. Vi kan göra det ännu mer medvetet och målinriktat.

Kom med!

#changetheworld #havefun #theproject

CvM i grönska

Bild: Dag Lanerfeldt

Bild: Dag Lanerfeldt

BakgrundFörfattare   

Jag har tidigare skrivit två böcker (Den falska orgasmen och Frihetens lov) om kommunikation och personlig utveckling. Åren i Kriminalvården gjorde att skrivandet tillfälligt lades åt sidan, förutom enstaka frilansuppdrag.


Efter att jag sagt upp mig från Kriminalvården började jag fundera  på hur jag skulle kunna sammanfatta sådant jag lärt mig i någon form av skrivande. Under tiden har jag fortsatt att utveckla kunskaper och erfarenheter, bland annat på boenden för funktionsvarierade eller utsatta människor. Nu har jag en samling material till dramer för TV och teaterscen, romaner, dataspel och appar samt böcker med fördjupad information om vad som krävs för att bättre klara av att spela Livsspelet.


Frilansskribent   

Jag har skrivit artiklar och reportage åt diverse tidskrifter, samt arbetat med myndigheter där jag har bearbetat rapporter och konsultmaterial och författat informationsskrifter och handböcker. Texter för radio har det också blivit, samt en del fotografering och två böcker: Den falska orgasmen ((Bokförlaget Fischer & Co) och Frihetens lov (Cordia 1995). De handlar om kommunikation, relationer och personlig utveckling och är kombinerade debatt- och handböcker.Kriminalvården   

Jag började som kriminalvårdare på häkte, där jag lärde mig mycket om kommunikation. Detta var så givande att jag tog chansen att arbeta som "uppsökare", d v s häktesmotivatör, med samtalsmetoden Motivational Interviewing (MI) som främsta arbetsverktyg. På den vägen gick jag vidare och blev så småningom "MI-tränare" på heltid, på anstalt och häkte. Jag utbildade och handledde personal kontinuerligt samt fortsatte att ha individuella motivationssamtal med intagna.

I dessa samtal insåg jag att något fattades, och utvecklade därför tillsammans med intagna en MI-baserad samtalsmetod som jag kallade Livsspelet.


Tack alla intagna och all personal och chefer som jag samarbetat med! Ni har lärt mig så mycket viktigt och värdefullt.


Frilansande utbildare och handledare i MI

Under min tid i Kriminalvården och även efter 2013 har jag arbetat som frilansande utbildare och handledare i MI och andra kommunikationsmodeller.


Musiker   

Efter tre år i Adolf Fredriks musikgymnasium i Stockholm och sedan två år på Dalarö folkhögskolas musiklinje växlade jag mellan "diversearbeten" (städning, tidningsutdelning, servering, cafeteria m m) och musik. Jag spelade synthbas (Moog) i Fia Nyströms kompband under några år (skivinspelningar, turnéer i Sverige) och skrev  låttexter åt musikförlag och artister.

Jag har spelat klaviaturinstrument, lite gitarr och knappdragspel. Är numer ringrostig men kan öva upp mig vid behov.

(Jag skriver ffortfarande låtar och har en bra sångerska. Kommer snart på en sajt nära dig!)